Domeinen

Fysiek domein

Doel 5.1.2 Transitie naar duurzame economie

We stimuleren de transitie naar een circulaire en duurzame economie

Toelichting op realisatie doel

Met de start van het Programma Circulaire Economie werd ingezet op de transitie naar 50% circulair in 2030. Het programma bood ruimte om langs drie programmalijnen circulaire initiatieven aan te jagen en te faciliteren, maar ook om kansen te inventariseren middels een experimentele aanpak. In 2023 is kennis en ervaring opgedaan, een stevig netwerk opgebouwd en tevens bewustwording gecreëerd voor de noodzaak van een circulaire economie.

Toelichting realisatie activiteiten

Hieronder worden per programmalijn de meest relevante resultaten beschreven.

Programmalijn 1: Circulaire stad  

  • Er is input gegeven voor de Omgevingsvisie, zodat deze een belangrijk uitgangspunt vormt voor circulariteit bij activiteiten van de gemeente.
  • De Beleidsnota ‘Zwolse aanpak circulair bouwen’ is gescreend en geëvalueerd waardoor meer concreet gewerkt kan worden aan doelstellingen. Er is kennis/input geleverd bij diverse bouw- en ontwikkeltrajecten, zoals Noorderkwartier en de prijsvraag Biobased bouwen van de Nieuwe veemarkt.  
  • De aanpak circulaire vernieuwing schoolgebouwen is als thema in het IHP (integraal huisvestingsplan) opgenomen, om te benutten bij de verduurzamingsopgave in de vastgoedstrategie van de gemeente Zwolle.  
  • In gebiedsontwikkeling kan een ‘waardefoto’ (scan) worden gemaakt van de materialen uit dat gebied om te bepalen welke waarde deze vertegenwoordigen bij eventueel hergebruik. Kansen voor de ontwikkeling van een ‘Circulaire Grondstoffen Corridor’ (verbinding tussen materiaalstromen tussen projecten in de regio) zijn nader uitgewerkt.  
  • Er is gewerkt aan kennisontwikkeling door samenwerking met partners, deelname aan Living Lab Regio Zwolle, de Citydeal en Cirkelstad en informatie daaruit in de organisatie te delen.

Programmalijn 2: Circulair leven en werken

  • Living Lab Regio Zwolle Circulair bestaat uit diverse werkplaatsen waar geëxperimenteerd kon worden o.a. nam de gemeente Zwolle actief deel aan de werkplaatsen ‘Aanbesteden & Inkoop’, ‘Circulair Wonen en Leven’, ‘Circulair ambachtsnetwerk WaardeRing’ en ‘Circulaire kunststoffen’. De werkwijze, resultaten en het programmaplan staan op www.regiozwollecirculair.nl.
  • Er is een koppeling gemaakt met de Human Capital Agenda van de Regio Zwolle m.b.t. het optimaal inzetten van het arbeidspotentieel binnen de eigen stad. Circulariteit biedt vele kansen tot ‘ambachtelijk werk’.
  • Het vestigingsklimaat voor circulaire bedrijven is versterkt door circulariteit mee te nemen in accountmanagement voor het bedrijfsleven en te faciliteren waar mogelijk. Deze inzet past goed bij ‘Duurzame economische ontwikkeling’. Naast bestaande bedrijven vraagt het ecosysteem m.b.t. de circulaire startups, die in Zwolle kunnen doorgroeien de aandacht. Evenals de ontwikkeling van ‘duurzame bedrijventerreinen’ waarbij kansen kunnen worden benut om circulaire ondernemingen samen te laten werken in ketenvorm.  
  • Er is input geleverd voor het nieuwe Grondstoffenbeleid waarmee gemeente Zwolle toewerkt naar een circulaire economie onder andere door scheiding en hergebruik van afval.
  • Voor het Circulair Ambachtscentrum WaardeRing is samen met andere gemeenten subsidie verleend, waardoor het nu meer dan 60 partners telt en zich uitbreidt in de regio. Om het concept (meer) zelfredzaam en toekomstbestendig te maken, is nu een aanpak ontwikkeld om te komen tot een goede locatie, organisatie- en (financiering) structuur.  

Programmalijn 3: Voorbeeldfunctie gemeente Zwolle  

  • Het integraal afwegingskader BECK-web is ontwikkeld, dat helpt om in een project de ambities en kansen ten aanzien van Biodiversiteit, Energietransitie, Circulariteit en Klimaatadaptatie in beeld te brengen en te prioriteren. Hiervoor zijn drie pilots benut: Noorderkwartier, LTO gebouw en Breecamp-West.  
  • Circulair aanbesteden is als onderdeel van het categoriemanagement nader uitgewerkt en leidt tot (meer) circulaire contracten. Net zoals de samenwerking met Bouwcirculair. Verder is medewerking verleend aan het ‘Onderzoek en advies nulmeting en handelingsrepertoire MVOI’ waarvan een rapportage is opgeleverd.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2023, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2023 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

49.835

0

597.000

0

+ mutaties projecten

-562.257

73.911

0

488.346

+ begrotingswijzigingen

714

0

0

0

Begroting t/m december

612.806

73.911

597.000

488.346

- Jaarrekening

600.811

73.911

597.000

488.346

Resultaat doel Transitie naar duurzame economie

11.995

0

0

0

Saldo

11.995

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

Bovenstaand overzicht laat zien dat er geen groot voordelig of nadelig resultaat (groter dan €100.000) binnen dit doel aanwezig is en op basis van de financiële verordening gemeente Zwolle is er dan ook geen financiële toelichting benodigd.

Toelichting realisatie kredieten

-

In onderstaand overzicht wordt inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die de Raad tot en met 2023 beschikbaar heeft gesteld.

Project

Omvang krediet tot en met 2023

Gerealiseerd tot en met 2022

Bestedingen 2023

Restantkrediet
31 december 2023

Circulaire economie

2.555.283

1.159.561

744.639

651.083

Totaal

2.555.283

1.159.561

744.639

651.083

Financiële toelichting kredieten

Bovenstaand overzicht laat zien dat er in 2023 geen kredieten binnen dit doel zijn afgesloten of dat er financiële afwijkingen zijn (geen negatief saldo van kredieten). Er is dan ook geen financiële toelichting benodigd.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 15:26:05 met de export van 07/11/2024 15:11:48