Domeinen

Fysiek domein

Doel 7.1.1 Gebiedsopgaven

Inwoners hebben bij gebiedsopgaven positie aan de voorkant, weten zich partner bij de uitvoering ervan en krijgen mogelijkheden voor vernieuwende maatschappelijke initiatieven

Toelichting op realisatie doel

Eind 2022 werden de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek 2022 bekend. Deze uitkomsten zijn aanleiding geweest voor diverse gesprekken in de wijken met wijkbewoners, wijkwerkers en collega’s van verschillende beleidsdomeinen. Deze gesprekken hebben in het eerste kwartaal van 2023 plaatsgevonden. De uitkomsten zijn vertaald in wijkopgaven per wijk en vormen de basis voor de inzet en samenwerking in de wijken voor de jaren 2023 en 2024.
Om eigen initiatief te stimuleren hebben we ook dit jaar de bewonersbudgetten weer eens nadrukkelijk in de etalage gezet. De initiatieven van inwoners kunnen een bijdrage leveren de wijkopgaven, maar ook aan de doelen die de gemeente stelt,  en kunnen een vliegwiel zijn voor veranderingen in de wijk. We proberen dan ook de verbanden tussen de opgaven waar de stad en wijken voor staan, en initiatieven die inwoners hebben, steeds meer met elkaar te verbinden.
Dat is nodig want we zien de interesse voor inwoners om zelf initiatief te nemen, met name in de buitenruimte maar ook op gebied van de energietransitie, groeiende is. Bewoners organiseren zich, vormen een mening en willen concreet participeren. En bewoners nemen ook verantwoordelijkheid. Het platform MijnWijk is daarvoor een belangrijk platform, sinds eind 2023 aangevuld met het Platform Duurzaam Zwolle.

Toelichting realisatie activiteiten

Stadsdeel Midden
In stadsdeel Midden is in lijn met de verschillende wijkopgaven verdere invulling gegeven het verhogen van de leefbaarheid middels verschillende initiatieven, met name in Assendorp en de Kamperpoort is hier veel aandacht voor geweest. In de Kamperpoort is een start gemaakt met het project Leefbaar Kamperpoort, een initiatief van de inwoners uit de wijk om de leefbaarheid te verhogen. In het centrum is ook het verbeteren van de leefbaarheid, samen met verschillende partijen,  een belangrijke opgave waarbij ook getracht wordt de verschillende functies in de binnenstad nog beter met elkaar in balans te brengen.

Binnenstad
Ook in 2023 is er weer veel aandacht geweest voor de gebieden waar grotere gebieds-ontwikkelingen plaatsvinden om de overlast te minimaliseren en de leefbaarheid en toegankelijkheid te waarborgen, dit mede door het organiseren van klankbordgroepen.
In 2023 is gestart met het project ‘De StadOase’ dat tot doel heeft een groene plek te creëren in de binnenstad (Kapelsteeg) voor de bewoners van Zwolle. Een plek waar zij, midden in de binnenstad, kunnen genieten van natuurlijk groen. Het doel van dit project is om van de Kapelsteeg in de binnenstad van Zwolle een StadsOase te maken.

Assendorp:
In de wijk Assendorp zijn diverse vergroeningsinitiatieven gerealiseerd en ondersteund in samenwerking met 50 Tinten Groen Assendorp. Daarnaast is er een groter vergroeningsinitiatief aan de Molendwarstraat opgepakt. In overleg met de gemeente is besloten dat 50 Tinten Groen Assendorp de projectleiding op zich neemt en de gemeente hierin participeert. Dit is nieuw voor Zwolle. We gebruiken dit om met elkaar te leren hoe we dergelijke projecten in de toekomst in gezamenlijkheid goed vorm kunnen geven.

Stadsdeel Oost
In stadsdeel Oost gaat de meeste aandacht naar de buurten in de wijk Diezerpoort en Wipstrik Zuid (Zeeheldenbuurt) waarbij de focus ligt op het vergroten van de sociale stabiliteit en veiligheid dan wel het vasthouden van de positieve lijn. Goede ontmoetingsvoorzieningen en weefplekken zijn daarin van groot belang. In 2023 was het komen tot een definitieve plek voor de bewonerswerkplaats een belangrijke opgave, in de Indische Buurt een zorgvuldig proces om de parkeeroverlast aan te pakken en in Wipstrik is de wijkvereniging ondersteund bij het renoveren van de speeltuin.
In het kader van het tegen gaan van de verloedering van de wijk is bij de introductie van het nieuwe afvalbeleid intensief opgetrokken met het team Afval. Daar waar andere wijken de afvalscheiding geleidelijk aan was geïntroduceerd was de gewenningsperiode voor inwoners van de Diezerpoort kort. Op diverse manieren o.a. tijdens wijkschouwen, in samenwerking met de woningbouwcorporaties en met behulp van afvalcoaches is gepoogd inwoners zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen.
Daarnaast vragen de renovaties, verschillende nieuwbouwontwikkelingen en grotere gebiedsontwikkelingen (Oosterenk, Noorderkwartier) de nodige aandacht, met name gericht op inbrengen en waarborgen van het wijkperspectief en bewonersparticipatie.
Met name Dieze-West en Dieze Cetrum krijgen te maken met een ingrijpende transformatie van hun woonomgeving. Met name een goede plek voor basisschool De Springplank, een belangrijke ontmoetingsvoorziening voor jong en oud in de wijk, is een belangrijke opgave.

Diezerpoort
Onze inzet in 2023 was verder vooral gericht op het faciliteren van bewonersinitiatieven zoals in De Moerbeistraat (90 sociale huurwoning)  en een verloederende openbare ruimte. Afvalzakken en grof huisvuil het straatbeeld domineerden het straatbeeld,  er is nauwelijks openbaar groen en het sociale klimaat stond onder druk. Eind 2022 is in samenwerking met het opbouwwerk van TraversWelzijn gestart met straatgesprekken. Eerst is er geïnvesteerd in de onderlinge relatie waarin vertrouwen een belangrijke basis is. Daarna zijn gezamenlijke acties opgepakt die bewoners laat zien dat we door samen te werken meer bereiken. Kleine veranderprojecten in de openbare ruimte heeft tot gevolg dat bewoners elkaar daardoor vaker dan voorheen ontmoeten in de publieke ruimte. Zij voelen nu eigenaarschap omdat zij invloed hebben op de inrichting van hun straat.
In het winkelgebied Diezerbrink wordt in samenwerking met de ondernemersvereniging, in het verlengde van de herinrichting van het gebied en het voorkomen van overlast, gewerkt aan een Keurmerk Veilig Ondernemen.

Wipstrik  
In een aantal straten in Wipstrik Zuid heeft behoorlijk aantal bewoners de neiging zich een deel van de publieke ruimte toe te eigenen. Op stoepen en parkeerplaatsen zijn in coronajaren loungebanken, kasten, zwembaden en eettafels geplaatst en sindsdien staat de stoep vol met privé eigendommen. Bewoners hebben nauwelijks een achtertuin en leven op zomerse dagen veelal aan de voorzijde van hun huurwoning. Wanneer er tot laat in de avond groepen mensen op straat samenkomen levert dit geluidsoverlast en onderlinge spanning op. TraversWelzijn, woningcorporatie en gemeente (Toezicht&Handhaving en Wijkmanagement) zijn in de zomer gestart met een stapsgewijze aanpak waarin bewoners meegenomen werden in het terugdringen van het overlast gevende ‘meubilair’. Professionals waren in de zomermaanden wekelijks in de straat zodat zij zichtbaar, aanspreekbaar en herkenbaar waren. Uit deze straatgesprekken gaven mensen hun wensen voor de publieke ruimte aan ons mee. Daar waar mogelijk zijn deze aangepakt door de gemeente of woningcorporatie.

Wijthmen
Samen met inwoners uit Wijthmen wordt gewerkt aan de actualisatie van het dorpsplan. Door corona en personele wijzigingen heeft dit wat vertraging opgelopen. Vaststelling is nu voorzien voor het voorjaar van 2024

Stadsdeel West
Stadshagen
Dit jaar zijn verschillende buurtgroepen gestart met What’s App Buurtpreventie, een mooie samenwerking tussen wijkagenten en bewoners. Ook hebben weer veel bewoners de schop in de grond gezet om de wijk mooier te maken door adoptiegroen. Dit levert niet alleen een mooie wijk op, maar zorgt ook voor meer sociale cohesie.
Stadshagen:
Het afgelopen jaar zijn er mooie stappen gezet rondom het bewonersinitiatief Twistvlietpark. Intern zijn verschillende projecten samengebracht waardoor we stap voor stap aan de slag kunnen met het park waarbij de bewoners in de lead zijn. In 2024 zal dit proces verder uitgerold worden.
De proeftuin verkeer heeft ook plaatsgevonden. Op drie kruispunten zijn tijdelijke tekeningen (gemaakt door kinderen) aangebracht. Een proeftuin was het en het experiment heeft veel stof doen laten opwaaien. Het gebruik van de sportkantine van CSV als buurtkamer heeft dit jaar meer vorm gekregen. Bewoners hebben veel activiteiten in het buurthuis georganiseerd. Er wordt nu gekeken hoe dit project in de toekomst verder vorm kan krijgen. Sportservice Zwolle heeft geëxperimenteerd met het aanbieden van activiteiten voor kinderen op straatniveau in gebieden waar wat meer zorg nodig is voor kinderen. Dat is goed bevallen en wordt verder uitgerold in 2024.

Westenholte:
De werkzaamheden in het Stinspark hebben afgelopen jaar grotendeels plaatsgevonden. In 2024 vind de oplevering en opening plaats en kan het park door de bewoners in gebruik genomen worden. We zijn erg benieuwd naar de ervaringen en reacties.

Spoolde:
Ook dit jaar is er verder gewerkt aan de gebiedsvisie Spoolde door bewoners en is de afronding in zicht. Het is een proces van co-creatie waarbij de gemeente op gelijke voet participeert met inwoners om gezamenlijk tot een uitwerking te komen. Ook is er in Spoolde dit jaar veel tumult geweest rondom de opvang van minderjarig statushouders. Verrast waren wij dat uiteindelijk de Spooldenaren in samenwerking met Travers zich hebben ingezet voor de jongeren en allerlei mooie activiteiten hebben georganiseerd. Dit heeft erin geresulteerd dat de jongeren in overleg met de bewoners in 2024 langer kunnen blijven.

Stadsdeel Noord
In 2023 zijn de wijkopgaven 2021-2024 voor stadsdeel Noord op basis van de uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt onderzoek herijkt. Voor Holtenbroek is de focus op voortzetten van het ingezette beleid voor de wijkverbetering en de aandacht voor en ondersteuning van de bewoners. Voor de Aa-landen op de noodzaak voor een integrale wijkaanpak naar aanleiding van het toegenomen aantal kwetsbare bewoners met de daaraan gerelateerde problematiek.

Holtenbroek
In Holtenbroek is een vervolg gegeven aan uitvoering van het convenant voor de gezamenlijke inzet voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid van de wijk door de gemeente, woningbouwcorporaties, politie en TraversWelzijn. De samenwerking met de bewoners heeft onder andere geleid tot inrichting van een buurtkamer in de Elvis Presley flat en een muurschildering op de James Last flat aan de Palestrinalaan.
In het kader van het project Rijke Schooldag is onder de naam Abby D. een programma gestart voor extra activiteiten die basisschool kinderen uit de wijk na schooltijd gratis kunnen doen. Verder is er samen met bewoners gekeken naar de verkeersveiligheid in de wijk en is er geëxperimenteerd met maatregelen om een aantal knelpunten op te lossen. Aan het Griegplein is samen met bewoners gekomen tot een nieuwe inrichting van de parkeerplaats met meer ruimte voor groen.
Voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het voormalige Rode Kruis gebouw aan de Brahmsstraat is gezamenlijk een beheerplan gemaakt. Eind 2023 is de bewoning op positieve wijze gestart.

Aa-landen
Met behulp van inzet van een kwartiermaker is in 2023 een belangrijke eerste aanzet gegeven voor de benodigde integrale wijkaanpak en (preventieve) interventies. Op basis van buurtgesprekken is onder andere gekomen tot inrichting van de eerste buurtkamer in de Aa-landen ‘Pantha Rei’ (alles stroomt) in de Biesbosch flat. Een laagdrempelige activiteitenruimte van en voor buurtbewoners die bedoeld is voor het tot stand komen, uitbreiden en versterken van onderlinge contacten en sociale ontmoeting. Ook met andere thema’s is een start gemaakt: het bieden van een positief perspectief aan jongeren door het steunnetwerk te vergroten en in te zetten op talentontwikkeling, het ontwikkelen van een passend naschools programma om de kansengelijkheid te verkleinen en het pedagogisch buurtklimaat te versterken. En het creëren van een stevig organisatienetwerk dat een positieve bijdrage levert aan de wijk. Eind 2023 zijn de warmteplannen voor Holtenbroek en Aa-landen opgeleverd.

Haerst-Tolhuislanden
Voor dit gebied zijn vanuit diverse beleidsvelden vergaande toekomstplannen met bijbehorende ruimteclaims die op elkaar afgestemd moeten worden. De actieve bewoners worden hierbij betrokken en actief ondersteund in het participatieproces. Er is in samenwerking met de provincie, omliggende gemeenten en actieve bewonersgroepen een start gemaakt voor het opstellen van een gebiedsvisie.

Stadsdeel Zuid
Ook in Zwolle-Zuid stond het begin van 2023 in het teken van de analyse en bespreking van de uitkomsten van het Buurt voor Buurtonderzoek. En daaraan gekoppeld het gezamenlijk formuleren van wijkopgaven voor het stadsdeel. Tijdens een aantal gezamenlijke, interactieve sessies zijn de wijkopgaven voor Zuid geformuleerd voor de periode 2023-2024. De opgaven passen allemaal bij de wijkthema’s ‘groen, gezond en ontmoeten’ en focussen voor het merendeel op het in ‘beweging’ krijgen van de wijkbewoners en in het bijzonder op (een beter) contact tussen generaties. Belangrijkste exponenten daarvan zijn de doorontwikkeling van Stadkamer-De Pol en het realiseren van een pumptrackbaan. Een ander belangrijk proces is het dorpsplan Windesheim, waar door de Windesheimers gezamenlijk nagedacht is over hoe het dorp zich idealiter ontwikkelt – met speciale aandacht voor wonen, recreatie en verkeersveiligheid . In 2023 is ook op een aantal plekken in Zuid door de gezamenlijke wijkpartners intensief geïntervenieerd in een aantal buurten (Ittersumerlanden, Oldenelerbroek) door op laagdrempelige wijze met bewoners collectief in contact te komen om gedurende langere tijd de fysieke en sociale leefbaarheid te verbeteren.

We hebben in 2023 ontzettend veel initiatieven gerealiseerd in Zwolle-Zuid. Mooi om te zien hoe straten in een buurt elkaar inspireren waardoor er echt een olievlek van initiateven ontstaat.
In de buurt Ittersumbroek hebben we afgelopen jaar initiatieven gerealiseerd in de Beelstraat, Calsstraat, Klompéstraat en Sneevlietstraat. De initiatieven variëren van een straat vol boomtuinen toe een complete metamorfose van een speel- en ontmoetings-plek.
Naast deze buurt ligt het Ittersumpark, ook hier zijn de bewoners uit deze buurt actief. Samen hebben we een super leuke fietscrossbaan voor kids gemaakt en voor de hondenbezitters een hondenspeelveld gerealiseerd.
In de Regentenstraat hebben 3 buurmannen het initiatief genomen om in hun buurt de ontmoetingsplek mooier te maken door nieuwe beplanting aan te leggen (die zo ook zelf gaan beheren en onderhouden). Ze hebben een prachtige zitplek gemaakt door gebruik te maken van oude materialen. Voor ons is dit initiatief een mooie gelegenheid om in deze aandachtsbuurt met bewoners in gesprek te komen.
In 2022 waren we actief in de Ulgerkamp en afgelopen jaar hebben in de Jellissenkamp een mooie vergroening gerealiseerd. Het komende jaar doen we hier nog een uitbreiding op en zijn we ook in gesprek met bewoners van de Wayerkamp. Weer zo’n mooi voorbeeld van inspiratie in de buurt. Op deze manier creëren bewoners zelf een veilige, groene en gezellige buurt waar buren elkaar kennen.
Een speeltuin in de Ministerlaan ervaart veel overlast van jeugd die in de speeltuin hangt en kattenkwaad uithaalt. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan komen bewoners tot een initiatief van vergroening. Aanleg van een buurtmoestuin en fietsparcours voor de kleintjes, sier- en pluktuin waren ingrediënten die de buurt weer bij elkaar en in gesprek bracht. Overlast van de jeugd heeft zich vanzelf opgelost.
Langs de Provincieroute hebben bewoners gezamenlijk 10 boomtuinen vergroot en van beplanting voorzien. Eén van de initiatiefnemers is actief bij de cooperatie Het Groene Zuiden. Zij promoten ook groene activiteiten onder de mensen die aangesloten zijn.
Aan de Wolthuismarke staat een appartementencomplex van deltaWonen. Samen met Travers en deltaWonen wordt getracht meer bewoners actief te krijgen. Tijdens Burendag zijn met bewoners samen drie groenvakken gerealiseerd
In de inclusieve speeltuin aan de Bentinckmarke is een plantvak aangebracht en hebben bewoners bedacht dat ze graag een speelelement van wilgentenen in de speeltuin wilden. Samen met kunstenaar Peter van Beek is een ontwerp gemaakt en gerealiseerd. Bewoners zorgen gezamenlijk voor het beheer en onderhoud. Belangrijk extraatje: de constructie wordt toegankelijk gemaakt voor kinderen met een handicap

Budget Initiatiefrijk Zwolle
In 2023 is het budget gegaan naar twee initiatieven op gebied van energietransitie te weten 50 Tinten Groen Assendorp en bewonerscoöperatie Dieze UA.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2023, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2023 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

2.783.947

0

0

0

+ mutaties projecten

-51.289

0

0

51.289

+ begrotingswijzigingen

370.087

60.000

200.000

119.251

Begroting t/m december

3.205.323

60.000

200.000

170.539

- Jaarrekening

3.115.859

60.000

235.120

117.690

Resultaat doel Gebiedsopgaven

89.464

0

-35.120

-52.849

Saldo

1.495

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

Bovenstaand overzicht laat zien dat er geen groot voordelig of nadelig resultaat (groter dan €100.000) binnen dit doel aanwezig is en op basis van de financiële verordening gemeente Zwolle is er dan ook geen financiële toelichting benodigd.

Toelichting realisatie kredieten

Diezerpoort Sociaal
Met het wegvallen van de oorspronkelijke wijkaccommodaties werken we, onder andere samen met de bewonerscoöperatie Dieze UA en andere aanwezige partijen als TraversWelzijn en basisschool De Springplank, aan effectieve ontmoetings- en participatie voorzieningen voor de bewoners van Diezerpoort.  Voor Dieze-Oost heeft deze de vorm gekregen van een bewonerswerkplaats. Begin 2024 komt hiervoor het pand van de husartsenpraktijk aan de Radewijnstraat 2 beschikbaar. Het nog beschikbare budget wordt benut voor aanpassing van het gebouw.

In onderstaand overzicht wordt inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die de Raad tot en met 2023 beschikbaar heeft gesteld.

Project

Omvang krediet tot en met 2023

Gerealiseerd tot en met 2022

Bestedingen 2023

Restantkrediet
31 december 2023

Diezerpoort, Sociaal

1.134.394

901.266

21.116

212.012

2023-Leefbaarheid Kamperpoort

200.000

-

10.638

189.362

Werkplan kleurrijk Holtenbroek

120.282

87.942

19.958

12.382

Totaal

1.454.676

989.208

51.712

413.756

Financiële toelichting kredieten

Bovenstaand overzicht laat zien dat er in 2023 geen kredieten binnen dit doel zijn afgesloten of dat er financiële afwijkingen zijn (geen negatief saldo van kredieten). Er is dan ook geen financiële toelichting benodigd.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 15:26:05 met de export van 07/11/2024 15:11:48