Domeinen

Sociaal domein

Doel 3.1.1 Jeugdbescherming

Indien de ontwikkeling van kinderen en jongeren gevaar loopt wordt, indien nodig, verplichte hulp (jeugdbeschermingsmaatregelen) ingezet

Toelichting op realisatie doel

In 2023 is een regionaal traject doorlopen waarbij toegewerkt is naar een startfoto waarin de huidige situatie van IJsselland in relatie tot het toekomstscenario is beschreven en tegelijkertijd actielijnen zijn beschreven om de ondersteuning aan gezinnen te verbeteren. De 7 actielijnen in de startfoto gaan in 2024 uitgewerkt worden en er gaat in de uitvoering mee gewerkt worden.

Naast de samenwerking binnen de ontwikkeling toekomstscenario vindt regelmatige afstemming plaats met de 3 gecertificeerde instellingen ter verbetering van de samenwerking. In 2023 zijn de GI uitgenodigd om aan de sluiten bij de proeftuin Samenspel in de wijk. In 2024 wordt dit gecontinueerd.

Toelichting realisatie activiteiten

  • Er hebben periodiek afstemmingsoverleggen plaatsgevonden tussen het Sociaal Wijkteam en de Gecertificeerde instellingen om de samenwerkingsafspraken te toetsen en actueel te houden.
  • Medewerkers van het Sociaal Wijkteam zijn getraind in het gedachtengoed van 'veiligheid- en risicogestuurde zorg'. Ook hebben trainingen plaatsgevonden op andere thema's gericht op huiselijk geweld en onveilige situaties zoals het signaleren en bespreekbaar maken (werken met de meldcode), ouderenmishandeling en begeleide intervisie. Daarnaast hebben de medewerkers trainingen gevolgd in trauma sensitief werken.
  • De in 2022 gestarte pilot in twee wijken tussen Veilig Thuis en het Sociaal Wijkteam waarin de warme overdracht en onderlinge afstemming bij overdracht casuïstiek centraal staat, is in 2023 uitgerold over alle sociaal wijkteams in de stad. De werkwijze wordt als zeer succesvol ervaren.
  • Er is een regionale startfoto toekomstscenario kind- en gezinsbescherming opgesteld in 2023. Hierin zijn 7 actielijnen beshcreven welke vanaf 2024 uitgewerkt en opgepakt gaan worden.
  • De gecertificeerde instellingen zijn betrokken bij de proeftuin Samenspel in de wijk door het bespreken van casuisitek en hiervan te leren met elkaar.  

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2023, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2023 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

4.532.653

0

0

0

+ mutaties projecten

0

0

0

0

+ begrotingswijzigingen

0

0

0

0

Begroting t/m december

4.532.653

0

0

0

- Jaarrekening

4.272.731

0

0

0

Resultaat doel Jeugdbescherming

259.922

0

0

0

Saldo

259.922

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De uitgaven zijn lager dan begroot waardoor een voordelig resultaat wordt gerealiseerd van € 259.922.

Dit wordt veroorzaakt door uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen door instellingen waar we geen contract mee hebben. Voor de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering hebben we namelijk in regionaal verband drie gecertificeerde instellingen gecontracteerd. Het komt soms voor dat daarnaast andere gecertificeerde instellingen kinderbeschermingsmaatregelen uitvoeren ten behoeve van Zwolse jeugdigen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing. In dat geval wordt daar afzonderlijk voor betaald. In 2022 is de begroting hiervoor opgehoogd. In 2023 is er relatief weinig doorbelast van gecertificeerde instellingen waarmee geen contract is afgesloten.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 15:26:05 met de export van 07/11/2024 15:11:48