Domeinen

Sociaal domein

Doel 2.1.1 Ondersteuning in de wijk

Inwoners worden laagdrempelig en in hun eigen buurt ondersteund om samen tot oplossingen te komen

Toelichting op realisatie doel

Inwoners en toeleiders vinden hun weg naar het Sociaal Wijkteam en de investering in samenwerking met diverse partijen in de wijk, huisartsen en scholen blijft onverminderd doorgaan. Op basis van de door de raad vastgestelde visie en doelen voor het SWT is in 2023 gewerkt aan een aanscherping van de opdracht van het SWT. Deze opdrachtbeschrijving geeft richting over de afbakening van taken, zowel voor het SWT als samenwerkingspartners, en draagt bij aan de beweging waarbij meer wordt opgelost in de Sociale Basis en het SWT zelf meer ondersteuning biedt met als resultaat dat minder inzet van 2e lijns specialistische zorg nodig is. Begin 2024 is de aangescherpte opdracht vastgesteld.

Toelichting realisatie activiteiten

  • Borging Vindplaats schulden
    Voor de uitvoering van vroegsignalering is in Zwolle het team Eerste Hulp bij Geldzaken geformeerd. In 2023 hebben we minder tijd verloren laten gaat tussen melding van een signaal en ondersteuning aan de inwoner door herverdeling van taken. Het project jongeren waarbij jongeren met schulden actief worden benaderd verliep naar tevredenheid. Veel jongeren met financiële problemen melden zich te laat bij de hulpverlening met een verzoek om ondersteuning. Doordat de jongere aan tafel zit met een specialist kan direct ondersteuning worden geboden met het passende instrument. Vanwege de positieve resultaten hebben wij de raad gevraagd om uitbreiding van de capaciteit. De gemeenteraad heeft in januari 2024 daarmee ingestemd.
  • Versterken samenwerking Sociaal Wijkteam en TIEM

In 2023 heeft het SWT geparticipeerd in het innovatielab met de bedoeling om te komen tot een herontwerp van de participatieketen vanuit het perspectief van de inwoners. De werkwijze en inzichten die hieruit naar voren zijn gekomen zijn in 2023 toegepast en worden in 2024 voortgezet. Definitieve besluitvorming volgt in 2024.

  • Praktijkleren op gebied van Dagbesteding;

Binnen de uitvoering van de dagbesteding en de thuisondersteuning is ook in 2023 aanvullende aandacht voor participatie. Binnen het contract thuisondersteuning zijn afspraken geïmplementeerd  die inzetten op een zinvolle daginvulling en op ontmoeten voor cliënten die gebruik maken thuisondersteuning. Binnen de overlegtafels van gemeente, SWT, aanbieders en participatieraad zijn goede voorbeelden gedeeld en heeft kennisuitwisseling plaatsgevonden.

  • Door het monitoren van Thuisondersteuning en actief contact hebben met de zorgaanbieders vergroot het Sociaal Wijkteam de zelfstandigheid en de participatie van inwoners. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden en andere manieren van ondersteuning, waardoor het gat tussen WMO en Beschermd Wonen gedicht wordt. Het SWT heeft ook in 2023 actief geparticipeerd binnen de ontwikkeling van nieuwe innovatieve projecten op het gebied van wonen en zorg waardoor het Beschermd Thuis in Zwolle verdere invulling krijgt.
  • Implementatie van nieuwe contratering Jeugd

In 2023 heeft, samen met het RSJ en jeugdhulpaanbieders, de verdere implementatie plaatsgevonden van de principes en uitgangspunten van het inkoopmodel in de uitvoering van het SWT.  
De jeugdwerkers in het SWT zijn getraind en alle lopende toewijzingen zijn omgezet naar de nieuwe codes.

  • Experiment Relatie en Scheidingsteam Zwolle

In 2023 hebben we het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle verder doorontwikkeld. Het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle begon als een pilot in twee stadsdelen en is in 2023 geëvalueerd. Op basis van deze positieve evaluatie komt het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle in 2024 voor alle Zwollenaren beschikbaar.

  • Proeftuin Samenspel in de wijk:

In twee wijken West en Zuid zijn we gestart met de Proeftuin. In de proeftuin Samenspel in de wijk ontwikkelden we een nieuw samenspel met het SWT, gezinnen en alle partners in de wijken Zuid en West. Door met een brede blik, systeem- en contextgericht te kijken, werken en doen. Met als doel hulp en steun dichtbij de jeugdige en zijn gezin te organiseren, tijdig passende ondersteuning en duurzame oplossingen voor ervaren problemen in te zetten.  De eerste lessen zijn middels in een tussenevaluatie in september 2023 aangeboden aan de gemeenteraad. De eindevaluatie volgt aan het einde van Q1 2024.

  • Veiligheid, waaronder “Geweld hoort nergens thuis”.

Eén van de uitgangspunten van de regiovisie voor de aanpak van huiselijk geweld is het zo dichtbij mogelijk organiseren van de hulp aan gezinnen en huishoudens die te maken hebben met acute en chronische onveiligheid. Hierbij speelt het SWT een belangrijke rol. In 2023 zijn hier weer goede stappen in gezet:

  • Medewerkers van het Sociaal Wijkteam zijn getraind in het gedachtengoed van 'veiligheid- en risicogestuurde zorg'. Ook hebben trainingen plaatsgevonden op andere thema's gericht op huiselijk geweld en onveilige situaties zoals het signaleren en bespreekbaar maken (werken met de meldcode), ouderenmishandeling en begeleide intervisie. Daarnaast hebben de medewerkers trainingen gevolgd in trauma sensitief werken.
  • De in 2022 gestarte pilot in twee wijken tussen Veilig Thuis en het Sociaal Wijkteam waarin de warme overdracht en onderlinge afstemming bij overdracht casuïstiek centraal staat, is in 2023 uitgerold over alle sociaal wijkteams in de stad. De werkwijze wordt als zeer succesvol ervaren.
  • Dagbesteding

In 2023 is verder gewerkt aan het samenspel van dagbesteding, Sociale Basis en thuisondersteuning: de samenwerking tussen SWT, begeleiders thuisondersteuning en de dagbesteding is geïntensiveerd en gesprekken met de inwoner vinden steeds meer gezamenlijk op locatie plaats zodat er ook vanuit die gezamenlijkheid gewerkt wordt aan de doelen van de inwoner.

  • Met de opgave van beschermd wonen naar beschermd thuis, komt een grotere verantwoordelijkheid te liggen bij de sociaal wijkteam. De toegang tot beschermd wonen is nu nog regionaal belegd bij de CT (Centrale Toegang, onderdeel van GGD), want beschermd wonen is een regionale voorziening. De beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis betekent echter dat psychisch kwetsbare mensen meer en langer gebruik zullen gaan maken van het lokale aanbod voor beschermd thuis. Besloten is de taken en verantwoordelijkheden voor toegang tot beschermd wonen en beschermd thuis aan te laten sluiten op deze beweging en dus lokaal te beleggen. Voor Zwolle betekent dit dat de Sociale Wijkteams met ingang van 2024 nieuwe taken zullen krijgen voor toegang tot beschermd wonen en beschermd thuis. In 2023 heeft het SWT samen met de CT gekeken wat nodig is om de toegang voor beschermd wonen in 2024 over te nemen.  Dit vraagt een nieuwe procesinrichting en mandatering voor de Sociale Wijkteams. Deze voorbereiding zijn in 2023 gestart zodat de toegang voor beschermd wonen in Zwolle vanaf 1 april 2024 kan worden overgenomen wordt door het sociaal wijkteam.
  • Ondersteuning van statushouders

In 2023 heeft SWT Innovatielab SWT/ Statushouders opgezet. Een team van professionals heeft innovatieve werkwijzen verkend voor verbetering van de werkwijze van SWT, zodat statushouders een grotere kans krijgen op succesvolle landing.
De inzichten die tijdens het innovatielab zijn opgedaan hebben geleid tot de conclusie dat cultuursensitief werken centraal staat in de dienstverlening aan inburgeraars, elk inzicht en elke oplossing.
Tijdens het innovatielab is een opzet gemaakt voor het vormen van een vakgroep cultuursensitief werken, bestaande uit medewerkers van SWT en team IPA.
De vakgroep zorgt voor:
1. Borging, beter benutten, en continuïteit van kennis en ervaring;
2. Betere verbinding IPA en SWT;
3. Betere samenwerking met het veld;
4. Aansluiting bij het convenant cultuursensitief werken;
5. Meer tijd voor borging en doorontwikkeling oplossingen.

  • Het belang van integraal beleid op Zorg en Veiligheid binnen de Gemeente Zwolle wordt erkend: in 2023 is een adviseur Woonoverlast gestart in het Team Veiligheid. Hij voert regie op de aanpak zoals die is beschreven in het convenant Aanpak ernstige woonoverlast. In 2024 start een medewerker op Zorg en Veiligheid bij het team Veiligheid. De vacature daarvoor staat momenteel open.
  • Maatwerkbudget Sociaal Wijkteam

In 2023 is gewerkt met een maatwerkbudget. Doel is om ruimte voor de professional te creëren, zodat doorbraken en/ of creatieve oplossingen ingezet kunnen worden als reguliere processen te lang duren en/ of niet passend zijn. Daarnaast is in 2023 gewerkt aan de implementatie van de doorbraakmethode. Ook in 2023 is het Instituut voor Publieke Waarden betrokken om medewerkers waar nodig te ondersteunen bij casussen die gebaat waren bij de Doorbraakmethode. Zo kon deze werkwijze in de tussentijd ook ingezet worden. In 2024 gaat een interdisciplinair team hiermee aan de slag.

Financieel overzicht doel

In onderstaand overzicht wordt op doelniveau de volgende informatie gepresenteerd:

  • De totaalbedragen die door de raad beschikbaar zijn gesteld voor 2023, opgedeeld naar:
    • Vastgestelde begroting 
    • Begrote kredieten die in 2023 via exploitatie worden verantwoord
    • Vastgestelde begrotingswijzigingen
  • De jaarrekeningcijfers
  • Het voordelige (+) of nadelige (-) resultaat ten opzichte van de begrote bedragen

Baten en lasten

Lasten

Baten

Toevoeging aan reserves

Onttrekking aan reserves

Saldo

Vastgestelde begroting

12.216.821

0

265.000

118.000

+ mutaties projecten

-130.257

0

0

130.257

+ begrotingswijzigingen

1.268.666

0

0

500.464

Begroting t/m december

13.615.744

0

265.000

748.721

- Jaarrekening

13.468.003

0

375.121

748.721

Resultaat doel Ondersteuning in de wijk

147.741

0

-110.121

0

Saldo

37.620

Financiële toelichting activiteiten (verschillenanalyse)

De lasten laten een voordelig saldo zien van € 147.741. Omdat er € 110.121 meer wordt toegevoegd aan de reserve wordt er per saldo een voordeel van € 37.620 gerealiseerd.

De lasten zijn lager vanwege onderbesteding van incidentele posten. Onder andere inzet op de doorbraakmethode en invoering WAMS die vervolgens in de reserve gestort zijn voor uitvoering in 2024.

Toelichting realisatie kredieten

In onderstaand overzicht wordt inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van (meerjarige) kredieten die de Raad tot en met 2023 beschikbaar heeft gesteld.

Project

Omvang krediet tot en met 2023

Gerealiseerd tot en met 2022

Bestedingen 2023

Restantkrediet
31 december 2023

Voorbereidingskrediet SWT

265.000

-

130.257

134.743

Totaal

265.000

-

130.257

134.743

Financiële toelichting kredieten

Om het proces van doorontwikkeling van het SWT in 2023 en 2024 te kunnen vormgeven is een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld bij de begroting 2023. Dit voorbereidingskrediet is nodig voor de bekostiging van de projectorganisatie, inhuur van aanvullende expertise om de beoogde verandering mogelijk te maken, voor de organisatie en begeleiding van diverse bijeenkomsten met medewerkers en andere belangrijke samenwerkingspartners, de extra inzet van communicatieadvies en inzet van eigentijdse communicatiemiddelen. Het restant van de middelen zal in 2024 worden ingezet.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 15:26:05 met de export van 07/11/2024 15:11:48